CSONGRÁD MEGYEI HÍRHATÁR - Meglopják a tanulókat

CSONGRÁD MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2021.04.13.
 Kedd
Ma Ida napja van.
Holnap Tibor napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,57 Ft
   CHF árfolyam
   325,90 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 01. 09. 14:07     


Meglopják a tanulókat
Holnap az ország több iskolájában meglopják a tanulókat.

A jogszabály nem ismerete nem mentesít a büntetés alól. Ez a gondolat jutott eszembe, mikor megtudtam, hogy egyes iskolák meglopják a tanulókat.


Egy diáktól lopni sok mindent lehet. El lehet lopni egy ceruzáját, a tornacipőjét, az uzsonnáját, stb. De sokkal nagyobb bűn, ha a jogát, a járandóságát lopják el. Pláne, ha ezt intézményesített formában, hivatalosan teszik.

 

Holnap, január 10-én az ország dolgozóinak nagyobb része munkával tölti a napot, hiszen a január 2-át kell ledolgozni. A szilveszteri bulit mindenki kipihenhette, de most áldozni kell a munka frontján.

 

Az iskolák azonban sajátos helyzetben vannak, hiszen a tanítás nélküli munkanapokat az oktatásért felelős miniszter Balog Zoltán (EMMI) a tanév rendjében határozza meg. A tanév rendje 5 nap erejéig az iskola igazgatójának ad lehetőséget tanítás nélküli munkanap elrendelésére. A tanév rendje miniszteri rendelet, melyet csak magasabb rendű jogszabállyal lehet annullálni. Ilyen nem született, tehát a 35/2014. (IV. 30.) EMMI rendelete a 2014/2015. tanév rendjéről és az egyes oktatást szabályozó miniszteri rendeletek módosításáról érvényben van.

 

A hivatkozott jogszabály a következőt rendeli:

„5.§ (2) A  téli szünet 2014. december 22-től 2015. január 2-ig tart. A  szünet előtti utolsó tanítási nap 2014. december 19. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2015. január 5. (hétfő)”

 

A fenti rendeletből kiderül, hogy január másodika a téli szünet utolsó napja, így azt nem lehet tanítással pótolni. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a téli szünet az iskolák pedagógusainak és technikai dolgozóinak nem szabadság. Ebből az következik, hogy az intézmények dolgozóinak január 10-én le kell dolgozniuk a január 2-át. Ezt nevezik tanítás nélküli munkanapnak. Ilyenkor kell értekezletet tartani, rendet rakni a tanári szobában, kijavítani a dolgozatokat, felmérni a hiányzó eszközöket, stb., de az iskolának kötelező felügyeletet is biztosítani az azt igénylő szülőnek. A tanítás viszont tilos. A gyerekeket nem kényszeríthetik január 10-én az iskolába. Ahol ezt teszik, ott jogszabályt sértenek.

 

Az az iskola ahol január 10-én tanítanak, ott ellopják a tanuló téli szünetének egy napját. Persze ebben az országban már semmin sem lehet csodálkozni. A lopás ma már intézményesített formában jelentkezik.

 

Szerkesztőségünk érdeklődött a megye tankerületeinél. Mindegyik tankerületben van olyan iskola, ahol tanítanak, de olyan is ahol nem. A tankerületi vezetőkkel történt beszélgetésből kiderül, hogy némelyik vezető egyetért a tanítással, mások nem, de mindenképpen hangsúlyozták, hogy az iskola igazgatójának a kompetenciája e kérdésben dönteni. Még olyan iskola is akad, ahol rövidített órákat tartanak. Gondolom, ebben az esetben gondosan vigyáznak arra az iskolákban, hogy ki lehessen pipálni egy órát. Ez kérem csalás.

 

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságát is, ahonnan igen gyorsan kaptunk választ. Mivel válaszuk terjedelme túllépné e cikk kereteit, így a teljes választ nem áll módunkban közölni. Röviden azt állítja az oktatási államtitkárság, hogy rendjén van a holnapi tanítás, de az iskolák döntik el, hogy tanítanak, vagy csak felügyeletet vállalnak.

 

A KLIK elhárította választ, mondván nem rájuk tartozik az ügy. Teljes a káosz. A Tankerületi Központok a ne szólj szám, nem fáj fejem elvet követik. Ez a magyar oktatási helyzet.

 

A jogszabály valóban vonatkoztatja az iskolákra is a munkanap áthelyezéseket, de jelen esetben más a helyzet. A január 2-a téli szünet. Így rendelkezett Balog Zoltán miniszter. Más munkanap áthelyezés esetén valóban a tanítással kellene tölteni a helyettesítő napot is, a szünetre eső napot bepótolni több mint balgaság. Ez egyenesen lopás, a tanulók sérelmére.

 

– krupi –

 


További hírek

  Az amerikai elnök „félhülye”, helyettese „fekete ribanc” a szegedi docens katedráján
2021. 04. 12. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Orosz rulett: egyetértésben tiltakoznak a pedagógus szervezetek az áprilisi nyitás ellen
2021. 04. 12. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében
2021. 04. 12. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Minden rendben a sajtószabadsággal: csak a közmédia készíthet felvételeket a járványhelyzetről
2021. 04. 06. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Orbán 21-re húzott lapot: bejelentette a szerdai nyitást
2021. 04. 06. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Istenes László a TV2-től Felcsútra ejtőernyőzött
2021. 04. 03. 20:11 csongradmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport