. Ma Ervin napja van.
Haditechnikai eszközök gyerekeknek
2014-07-10 13:07:26
Haditechnikai eszközök gyerekeknek

Haditechnikai eszközök gyerekeknek

A mai gyerekek és fiatalok Szegeden nem láthatják testközelből a katonaélet mindennapjait, eszközeit. Ezen próbál segíteni Király Nikolasz, a Szegedi Hadipark vezetője, mely a Gomba utca 1/b szám alatt található.


Megkérdeztük Király Nikolaszt, honnan jött az ötlet?

 

Szeged nagy katonai hagyományokkal rendelkező város, de jelenleg Szegeden nincs egy katonai laktanya sem. Ezért hoztuk létre Szegeden a Haditechnikai Parkot. A felnövekvő nemzedékeknek bemutathatjuk a magyar néphadsereg eszközeit, és az azt megelőző korok katonai relikviáit.


Az iskolai honvédelmi oktatáshoz kapcsolható ez az állandó kiállítás?

 

A létrehozott emlékpark elősegíti a fiatalok hazafias nevelését. Az emlékpark nagymértékben segítheti a katonai toborzómunkát, a középiskolás és pályakezdő fiatalokkal a Magyar Honvédség megismertetését, katonai pályára irányítását. Széles körben biztosít lehetőséget különböző alakulatok bemutatására, a Magyar Honvédség értékeinek közvetítésére a civil társadalom irányába.


Van támogatójuk?

 

Lehetőséget biztosítunk a különböző technikai eszközök megőrzésére, és bemutatására a következő generációk számára. Ezért terveinket Csongrád megye több katonai és rendőri vezetője is támogatja. Ajánló leveleikkel támogatják ügyünket megyénk polgármesterei.


A katonai eszközök honnan származnak?

 

A Szegedi Bajtársi Klub tagjai lelkesen elkezdték gyűjteni a volt Magyar Néphadsereg múzeumi tárggyá minősített haditechnikai eszközeit. A beltéri eszközök, ruhák egyéb technikai eszközök saját és barátaim magángyűjteményéből, a szabadban látható harcászati eszközök helikopterek, tarackok, stb. a Magyar Honvédségtől származnak, melyek haderőből kivont eszközök. Minden eszköznek a cső része hatástalanítva van, az ütőszegek be vannak olvasztva, a függőleges és vízszintes irányzékok fogaiból le vannak vágva, ezért az eszközök fegyverként nem használhatók. A kültéri kiállítási eszközeinket a Honvédség Fegyverzet Ellenőrzési Osztályának munkatársai ellenőrizték, míg kisebb eszközeinket a Csongrád Megyei Rendőrkapitányság fegyverszakértői vizsgálták meg. A park kiállított összes eszköze, fegyverzete mindenben megfelel az európai hagyományos fegyveres erők csökkentéséről szóló törvényben foglaltakban (1999/VI CFE törvény).


Karbantartást igényelnek az eszközök?

 

Igen. Folyamatos karbantartást igényelnek. Ha valaki jól körülnéz, láthatja, hogy jelenleg is vannak eszközök, amelyek még felújításra szorulnak. Ezt tesszük folyamatosan. Azt hiszem, ez a munka sosem ér véget, hiszen mindig érkeznek új eszközök, melyeket fel kell újítani, de a régiekről sem szabad megfeledkezni, hiszen az állaguk azoknak is folyamatosan romlik, ha nem tartjuk karban.. A karbantartás tehát egy állandó feladat a számunkra.


A cikkhez tartozó képgalériát megtekintheti ITT.


– krupi –

Utoljára frissítve: 2014-07-10 13:08:50

További híreink
Vettel érzelmes búcsúvideóban búcsúzott a Forma-1-től, szeretné látni felnőni a gyerekeit
Hosszabb és érzelmes beszéddel indokolta Sebastian Vettel a Forma–1-es visszavonulását. Megerősítette, az F1 már nem összeegyeztethető számára sem a családi élettel, sem ...
2022-07-31 16:43:15, Hírek, Múltidéző Bővebben
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 pillangón
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 méter pillangón. A magyar úszó 1:51,25-ös idővel, olimpiai csúccsal győzött.
2021-07-28 20:26:45, Hírek, Múltidéző Bővebben
Díszpolgári címet kapott aranyérme után a sporttörténelmet írt Szilágyi Áron
Díszpolgári címmel ismeri el a II. kerületi önkormányzat Szilágyi Áron teljesítményét, aki sorozatban a harmadik aranyérmét szerezte meg a tokiói olimpián.
2021-07-25 13:56:56, Hírek, Múltidéző Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>