CSONGRÁD MEGYEI HÍRHATÁR - A diákoknak Makón is elegük van

CSONGRÁD MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2021.04.13.
 Kedd
Ma Ida napja van.
Holnap Tibor napja lesz.
   EUR árfolyam
   358,57 Ft
   CHF árfolyam
   325,90 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 02. 08. 18:16     


A diákoknak Makón is elegük van
A KLIK teljes gáz! Tudja ezt mindenki, és mégis létezik. Vajon meddig? Szerkesztőségünk levelet kapott a Demokratikus Koalíció Csongrád 4. sz. OVK elnökétől, melyet teljes egészében változtatás nélkül közlünk. Nem egyedi eset a makói. A párthűség a tanulónál is fontosabb?

A kvóta fontosabb, mint az iskola

Makón több pedagógus is ül a testületben, mi több polgármesterünk, Farkas Éva Erzsébet tankerületi igazgatóként bizonyára megtapasztalta az átalakított oktatási rendszer hibáit. Bár az átalakításkor a diákok érdekérvényesítő képessége korlátozott volt, már akkor is világos volt mindenki számára, hogy csorbultak a jogaik. Később gyorsan kiderült, hogy a köznevelési törvény, a központosítás, a KLIK létrehozása, a felsőoktatás átszervezése, a „bábák” kinevezése az egész magyar oktatást tönkretették. A helyzetet fokozta a tankönyvek kriminális minősége, a bérek elmaradozása, a túlterheltség, tehát a klasszikus középréteg kivéreztetése. Az embernek az az érzése támad, mintha szándékosan elbutítanák a felnövekvő generációt.

A minap a következő mondat ütötte meg a fülem 15-16 éves fiatalok egymás közötti beszélgetéséből: „Fogd be a szád, KLIK-es iskolába jársz, még a végén kirúgnak, meg apádat is!” – mondja egyik diák a másiknak. Az ügy pillanatnyilag nem fontos, bár megérne egy misét, de lényegében cserbenhagyták ártatlanul vádolt társukat. Azt gondolom komoly a baj az országban és a városban egyaránt. A választások után bevallom bíztam abban, hogy ha már pedagógusok veszik át a város irányítását, támogatják majd azokat a fiatalokat, akik olyan elismeréseket szereztek Makónak, mint az „Új Nemzedék Települése” cím. Akik meghonosították a télbúcsúztatót és a kiszebáb égetést, akik létrehozták a diáknapot és megrendezték a város első flashmobját.  Ezeket a gyerekeket nem érdekelte a politika, boldogok voltak attól, hogy megvalósíthatják önmagukat. Végül csalódások érték őket. A télbúcsúztatóra még csak meg se hívták a képviselőket, a választások után nem tartották fontosnak, hogy egyeztessenek a diákok érdekképviseleti szervével. A legnagyobb arculcsapás mégis az volt, hogy nem írták ki Makó Város Diákönkormányzatának választását tavaly ősszel. A mandátumok lejártával tehát ez a szervezet megszűnt. A képviselőknek pedig elfelejtették megköszönni a munkáját. Mára kiderült, hogy tarthatatlanná vált a helyzet az oktatási intézményekben. Tanárok és diákok egyaránt tiltakoznak.

Makón két iskola tanári kara is csatlakozott a miskolci kezdeményezéshez. A mi pedagógusokkal tűzdelt Képviselő-testületünk mégis a kormányzati propaganda részét képező kvótaellenes szavazást tartja olyan égetően fontos kérdésnek, hogy az év első rendes testületi ülésén első napirendi pontként szerepel. Szót se ejtenek például arról, hogy vissza kellene venni a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól a makói iskolákat. Azt gondolom, hogy ez minimum elgondolkodtató! Lázár János a múlt héten, egy lakossági fórumon többek között – amikre még reagálni is méltatlan lenne! – megemlítette, hogy nem most van a kampány és az ellenzék inkább tegyen le javaslatot a polgármester asztalára. Amellett, hogy továbbra is úgy vélem, az ellenzék feladata az ellensúly megteremtése, talán itt volna az esély az együttműködésre! A javaslatom a következő: meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogyan tudjuk fenntartani saját iskoláinkat. Mert a jövőnk titka: a gyerek…

 

Mucsi Tamás

közösségfejlesztő

a DK Csongrád 4. sz. OVK elnöke


További hírek

  Az amerikai elnök „félhülye”, helyettese „fekete ribanc” a szegedi docens katedráján
2021. 04. 12. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Orosz rulett: egyetértésben tiltakoznak a pedagógus szervezetek az áprilisi nyitás ellen
2021. 04. 12. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Gyanúsítottként hallgatták ki Czeglédy Csabát az Ördög ügyvédje ügyében
2021. 04. 12. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Az oltásregisztrációt használja fel propagandára a kormányzat
2021. 04. 08. 19:36 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Megszűnik a távirat, 174 évig szolgált - a Magyar Távirati Iroda még marad
2021. 04. 08. 19:36 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Brutálisan drága, értelmetlen, titkos és nemzetbiztonságilag kétes az 540 milliárdos kínai szuperegyetem
2021. 04. 08. 19:36 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Panaszkodnak a papok, veszélyben a hit, mert online misén nincs perselyezés
2021. 04. 06. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Minden rendben a sajtószabadsággal: csak a közmédia készíthet felvételeket a járványhelyzetről
2021. 04. 06. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Orbán 21-re húzott lapot: bejelentette a szerdai nyitást
2021. 04. 06. 17:59 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Istenes László a TV2-től Felcsútra ejtőernyőzött
2021. 04. 03. 20:11 csongradmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport