CSONGRÁD MEGYEI HÍRHATÁR - A diákoknak Makón is elegük van

CSONGRÁD MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2021.09.22.
 Szerda
Ma Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.
   EUR árfolyam
   352,89 Ft
   CHF árfolyam
   324,88 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 02. 08. 18:16     


A diákoknak Makón is elegük van
A KLIK teljes gáz! Tudja ezt mindenki, és mégis létezik. Vajon meddig? Szerkesztőségünk levelet kapott a Demokratikus Koalíció Csongrád 4. sz. OVK elnökétől, melyet teljes egészében változtatás nélkül közlünk. Nem egyedi eset a makói. A párthűség a tanulónál is fontosabb?

A kvóta fontosabb, mint az iskola

Makón több pedagógus is ül a testületben, mi több polgármesterünk, Farkas Éva Erzsébet tankerületi igazgatóként bizonyára megtapasztalta az átalakított oktatási rendszer hibáit. Bár az átalakításkor a diákok érdekérvényesítő képessége korlátozott volt, már akkor is világos volt mindenki számára, hogy csorbultak a jogaik. Később gyorsan kiderült, hogy a köznevelési törvény, a központosítás, a KLIK létrehozása, a felsőoktatás átszervezése, a „bábák” kinevezése az egész magyar oktatást tönkretették. A helyzetet fokozta a tankönyvek kriminális minősége, a bérek elmaradozása, a túlterheltség, tehát a klasszikus középréteg kivéreztetése. Az embernek az az érzése támad, mintha szándékosan elbutítanák a felnövekvő generációt.

A minap a következő mondat ütötte meg a fülem 15-16 éves fiatalok egymás közötti beszélgetéséből: „Fogd be a szád, KLIK-es iskolába jársz, még a végén kirúgnak, meg apádat is!” – mondja egyik diák a másiknak. Az ügy pillanatnyilag nem fontos, bár megérne egy misét, de lényegében cserbenhagyták ártatlanul vádolt társukat. Azt gondolom komoly a baj az országban és a városban egyaránt. A választások után bevallom bíztam abban, hogy ha már pedagógusok veszik át a város irányítását, támogatják majd azokat a fiatalokat, akik olyan elismeréseket szereztek Makónak, mint az „Új Nemzedék Települése” cím. Akik meghonosították a télbúcsúztatót és a kiszebáb égetést, akik létrehozták a diáknapot és megrendezték a város első flashmobját.  Ezeket a gyerekeket nem érdekelte a politika, boldogok voltak attól, hogy megvalósíthatják önmagukat. Végül csalódások érték őket. A télbúcsúztatóra még csak meg se hívták a képviselőket, a választások után nem tartották fontosnak, hogy egyeztessenek a diákok érdekképviseleti szervével. A legnagyobb arculcsapás mégis az volt, hogy nem írták ki Makó Város Diákönkormányzatának választását tavaly ősszel. A mandátumok lejártával tehát ez a szervezet megszűnt. A képviselőknek pedig elfelejtették megköszönni a munkáját. Mára kiderült, hogy tarthatatlanná vált a helyzet az oktatási intézményekben. Tanárok és diákok egyaránt tiltakoznak.

Makón két iskola tanári kara is csatlakozott a miskolci kezdeményezéshez. A mi pedagógusokkal tűzdelt Képviselő-testületünk mégis a kormányzati propaganda részét képező kvótaellenes szavazást tartja olyan égetően fontos kérdésnek, hogy az év első rendes testületi ülésén első napirendi pontként szerepel. Szót se ejtenek például arról, hogy vissza kellene venni a Klebersberg Intézményfenntartó Központtól a makói iskolákat. Azt gondolom, hogy ez minimum elgondolkodtató! Lázár János a múlt héten, egy lakossági fórumon többek között – amikre még reagálni is méltatlan lenne! – megemlítette, hogy nem most van a kampány és az ellenzék inkább tegyen le javaslatot a polgármester asztalára. Amellett, hogy továbbra is úgy vélem, az ellenzék feladata az ellensúly megteremtése, talán itt volna az esély az együttműködésre! A javaslatom a következő: meg kell vizsgálni annak lehetőségét, hogyan tudjuk fenntartani saját iskoláinkat. Mert a jövőnk titka: a gyerek…

 

Mucsi Tamás

közösségfejlesztő

a DK Csongrád 4. sz. OVK elnöke


További hírek

  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 csongradmegyei-hirhatar.hu
  15 éve került nyilvánosságra az őszödi beszéd
2021. 09. 17. 21:15 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Póka Egon emlékére
2021. 09. 17. 21:15 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Jelentősen nőtt a járvány alatt az öngyilkos magyar férfiak száma
2021. 09. 17. 21:15 csongradmegyei-hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Tóth Gabi kiborult: Arra kér mindenkit, ne bántsák azért, mert keresztény
2021. 09. 14. 19:48 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Kiirtotta a családját és önmagát is fejbelőtte egy férfi Dunakeszin
2021. 09. 14. 19:48 csongradmegyei-hirhatar.hu
  Kétezer forintos órájában jött Ferenc pápa Budapestre
2021. 09. 12. 18:01 csongradmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport