. Ma Gedeon napja van.
Vigyázat, pocok – rágcsálók zabálják fel az Alföldet
2014-06-05 17:15:32
Vigyázat, pocok – rágcsálók zabálják fel az Alföldet

Vigyázat, pocok – rágcsálók zabálják fel az Alföldet

A rágcsálók tudnak nagyon helyesek is lenni, de amikor nem az állatkereskedésben, ketrecből kandikálnak ki, akkor irtózatos károkat tudnak művelni. Ezt panaszolta el a Csongrád Megyei Hírhatárnak Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa.

 

 

- Mi újság a pockokkal? Valóban invázió fenyeget? 

 

- Igen, és Fazekas Sándor miniszter sokadszor bizonyítja, hogy tökéletesen alkalmatlan a posztjára. Az Alföld több megyéjében emberemlékezet óta nem tapasztalt pocok-invázió pusztít, a hatóság azonban semmit nem tesz. Ha 100 négyzetméterenként 3 pocoklyuknál több van, meg kell kezdeni a védekezést. Ezen a tavaszon már áprilisban jelezték a gazdák, hogy nem 100, hanem egy négyzetméterenként 4-5 lyuk van, a hatóság mégsem tett semmit. Eddig több ezer hektár gabona, napraforgó és repce pusztult el, és az invázió csak erősödik, hatékony intézkedés nélkül a betakarításig további több ezer hektár gabona teljes megsemmisülésével kell számolni.

 

 200 hektáros búzatábla, pontosabban annak a maradványa 

 

 

 

- De a minisztériumnak nem állna érdekében, hogy segítsen a gazdáknak? Hiszen, ha a termés elpusztul, az nem csak közvetlenül a földek tulajdonosait érinti, ha jól gondolom.  Egyáltalán milyen módon lehet védekezni a rágcsálók ellen?

 

- A miniszter felügyelete alá tartozó hatóság most álságos módon csapdába csalja a gazdákat, hiszen azzal a feltétellel adott engedélyt hektáronként 20-40 kg(!) Redentin kiszórására, hogy az elpusztult tetemeket a gazdáknak el kell távolítani a földekről azzal az indoklással, hogy azokat védett ragadozók ne találják, és ne egyék meg.  Ilyen mértékű fertőzöttség és ekkora dózisú méreg kijuttatása esetén több megyére kiterjedően hektáronként több tízezer elpusztult állattal lehet számolni, ráadásul a tetemek zöme nehezen fellelhető helyen valószínűsíthető. A mezei egeret, pockot pusztító ragadozók szinte mindegyike védett, így akár egyetlen ragadozó (réti sas, egerészölyv, bagoly vagy sikló) elpusztulása esetén a Redentin kiszórását vállaló gazdának sok százezer forintos, esetleg milliós környezetvédelmi bírsággal kell számolnia. Arról nem is beszélve, hogy teljesen értelmetlen a kockázat vállalása egy-egy gazda részéről, ha a mérgezés nem fedi le a teljes fertőzött területet, mert a szomszéd tábláról órák alatt ismét betelepülnek a kártevők.

 

- Ez valóban nem megoldás ezek szerint, de akkor mi lehetne az?

 

- Nyilvánvaló, hogy ilyen mértékű, több megyére kiterjedő invázió esetén csak összehangolt, a teljes területen egyidejű védekezésnek van tényleges hatása. Az érintett megyék között van Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Baranya megye és a Jászság is. Ekkora területen viszont csak az illetékes hatóság döntésével és intézkedésével lehetne hatékony munkát végezni, ahogy azt hasonló esetben a világ tisztességesebb kormányai meg is teszik.  A hatóság azonban cserben hagyta, sőt, csapdába csalja a gazdákat – jelenette ki Nagy-Huszein, hozzátéve: szomorú, hogy ilyen miniszterre számíthatnak tehát a gazdák további négy évre. 

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, m...
Bővebben >>