. Ma Előd napja van.
Vigyázat, pocok – rágcsálók zabálják fel az Alföldet
2014-06-05 17:15:32
Vigyázat, pocok – rágcsálók zabálják fel az Alföldet

Vigyázat, pocok – rágcsálók zabálják fel az Alföldet

A rágcsálók tudnak nagyon helyesek is lenni, de amikor nem az állatkereskedésben, ketrecből kandikálnak ki, akkor irtózatos károkat tudnak művelni. Ezt panaszolta el a Csongrád Megyei Hírhatárnak Nagy-Huszein Tibor, a Demokratikus Koalíció szakpolitikusa.

 

 

- Mi újság a pockokkal? Valóban invázió fenyeget? 

 

- Igen, és Fazekas Sándor miniszter sokadszor bizonyítja, hogy tökéletesen alkalmatlan a posztjára. Az Alföld több megyéjében emberemlékezet óta nem tapasztalt pocok-invázió pusztít, a hatóság azonban semmit nem tesz. Ha 100 négyzetméterenként 3 pocoklyuknál több van, meg kell kezdeni a védekezést. Ezen a tavaszon már áprilisban jelezték a gazdák, hogy nem 100, hanem egy négyzetméterenként 4-5 lyuk van, a hatóság mégsem tett semmit. Eddig több ezer hektár gabona, napraforgó és repce pusztult el, és az invázió csak erősödik, hatékony intézkedés nélkül a betakarításig további több ezer hektár gabona teljes megsemmisülésével kell számolni.

 

 200 hektáros búzatábla, pontosabban annak a maradványa 

 

 

 

- De a minisztériumnak nem állna érdekében, hogy segítsen a gazdáknak? Hiszen, ha a termés elpusztul, az nem csak közvetlenül a földek tulajdonosait érinti, ha jól gondolom.  Egyáltalán milyen módon lehet védekezni a rágcsálók ellen?

 

- A miniszter felügyelete alá tartozó hatóság most álságos módon csapdába csalja a gazdákat, hiszen azzal a feltétellel adott engedélyt hektáronként 20-40 kg(!) Redentin kiszórására, hogy az elpusztult tetemeket a gazdáknak el kell távolítani a földekről azzal az indoklással, hogy azokat védett ragadozók ne találják, és ne egyék meg.  Ilyen mértékű fertőzöttség és ekkora dózisú méreg kijuttatása esetén több megyére kiterjedően hektáronként több tízezer elpusztult állattal lehet számolni, ráadásul a tetemek zöme nehezen fellelhető helyen valószínűsíthető. A mezei egeret, pockot pusztító ragadozók szinte mindegyike védett, így akár egyetlen ragadozó (réti sas, egerészölyv, bagoly vagy sikló) elpusztulása esetén a Redentin kiszórását vállaló gazdának sok százezer forintos, esetleg milliós környezetvédelmi bírsággal kell számolnia. Arról nem is beszélve, hogy teljesen értelmetlen a kockázat vállalása egy-egy gazda részéről, ha a mérgezés nem fedi le a teljes fertőzött területet, mert a szomszéd tábláról órák alatt ismét betelepülnek a kártevők.

 

- Ez valóban nem megoldás ezek szerint, de akkor mi lehetne az?

 

- Nyilvánvaló, hogy ilyen mértékű, több megyére kiterjedő invázió esetén csak összehangolt, a teljes területen egyidejű védekezésnek van tényleges hatása. Az érintett megyék között van Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Baranya megye és a Jászság is. Ekkora területen viszont csak az illetékes hatóság döntésével és intézkedésével lehetne hatékony munkát végezni, ahogy azt hasonló esetben a világ tisztességesebb kormányai meg is teszik.  A hatóság azonban cserben hagyta, sőt, csapdába csalja a gazdákat – jelenette ki Nagy-Huszein, hozzátéve: szomorú, hogy ilyen miniszterre számíthatnak tehát a gazdák további négy évre. 

További híreink
Felszólították Demeter Mártát, hogy azonnal távozzon a parlamentből
A Fidesz-frakció felszólítja Demeter Mártát (LMP), hogy azonnal távozzon a magyar Országgyűlésből miután nem nyilvános adatok közzétételével megszegte képviselői esküjét ...
2018-10-19 14:30:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Orbán döntött: Eltakarítja Nagy Imre szobrát - trianoni emlékmű lesz a helyén
Az még bizonytalan, hogy hová, de a Vértanúk teréről bizonyosan eltakaeítják Nagy Imre emlékművét. Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője a Magyar Narancsnak azt...
2018-08-24 17:31:06, Hírek, Fókuszban Bővebben
Láthatatlan világsztárok és LOVE-Revolution is vár az idei Sziget-fesztiválon
A Sziget történetének egyik legizgalmasabb zenei felhozatalú fesztiválját ígéri a 2018-as Sziget Fesztivál. Miután a kapunyitás már vasárnap délután elstartolt, kiemelt ...
2018-08-05 20:19:38, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tegnapi „sorsdöntő” elhatározást Budapest vezetésére nem csak Tarlós István hozta meg, hanem a médiaripacs P...
Bővebben >>