. Ma Auguszta napja van.
Sajnos, aktuális
2015-01-18 10:28:24
Sajnos, aktuális

Sajnos, aktuális

Sokan hisznek abban, hogy a születési dátumunk meghatározza egész életünket. Ki tudja.  Az biztos, hogy a január legtöbbször cudar és hideg.

 

Hogy Tornyai János ezért látta-e a világot sötétnek, és szomorúnak, vagy az akkori nehéz életkörülmények miatt, erről lehetne vitatkozni.  Mindenesetre a festőművész vásznain, szinte csak komor, és sötét színeket, tónusokat láthatunk.

 

Az úgynevezett zsánerképeivel fejezte ki viszonyát a szegénységhez. Ráadásul egy időben, még az akkori városvezetéssel is meggyűlt a baja. Előfordul az ilyen, mondhatjuk, megesik. Főleg a mai világban. Mindenesetre, aki ismeri Tornyai János festményeit, az ismeri a Bús magyar sors c. alkotását is. Talán ez a kép a legjellemzőbb. Talán ebbe a képbe sűrítette az egész életét a művész.

 

Ha ránézünk az említett alkotásra, azt látjuk, hogy egy komor, borús, kietlen pusztában, egy sovány ló küzd az elemekkel az előrejutásért. Mondhatjuk, szerencsétlen pára nekifeszül a nagy semminek. Ha sokáig nézzük a festményt, bizony megértjük a művész mondanivalóját. Nagyon sokan magukat látják a képen, ahogy nap, mint nap küzdenek a fennmaradásért. Ezért mondom, hogy így, 146 év elteltével is sajnos aktuális Tornyai János kifejező alkotása.

 

– tomer –

További híreink

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>