. Ma György napja van.
Na de ki az a Lázár János?
2014-06-30 20:40:01
Na de ki az a Lázár János?

Na de ki az a Lázár János?

Lázár János a mai magyar politika egyik kulcsfigurája. Túl sokat tud, ezért még maga Orbán is fél tőle. A hatalma egyre nő.


Tudjuk viszont, hogy a fák nem nőnek az égig. Ha mégis, a gyökérzet előbb, utóbb elrohad. Nincs ez másképp a politikában sem. Politikai prostituáltnak kell lenni ahhoz, hogy valaki gyorsan hatalmas vagyont szerezzen és egyre nagyobb hatalomhoz is jusson.

 

Érdekes lenne pontos részleteket tudni néhai Rapcsák András polgármester és táskahordozója, Lázár János kapcsolatairól. Rapcsák vagyona már akkor is nagyobb volt az átlag emberénél, mikor csak egyszerű mérnökként tevékenykedett. Polgármesterként azonban rohamos gyarapodásnak indult vagyona. Ki vizsgálhatná meg Lázár vagyonosodását mely Rapcsák idejére esik? Rég volt? Igen. Érdemes lenne? Egészen biztos. Bizonyára sokan kíváncsiak arra, hogy amíg Lázár Rapcsák András táskáját hordozta, vajon mekkora földterület került a nevére.

 

Rapcsák András hirtelen halála zavarossá tette Hódmezővásárhely politikai életét. A Fidesz számára vákuum keletkezett, melyet nehéz volt megszüntetni. Azonban amint elfogadta anno Orbán Lázár jelöltetését megoldódott minden. Azóta a város lakói nem jutnak levegőhöz. A politikai szmog naponta fojtogat pedagógust, korházi dolgozót, vállalkozót, közmunkást, alpolgármestert és önkormányzati dolgozót, azaz mindenkit.

 

Lázár János természetét pontosan senki sem ismerheti. Még ő saját magát sem ismeri eléggé. A vásárhelyi emberek azonban jobban ismerik, mint az ország más településén élők. Ezért a különböző médiumokban történő Lázár viselkedését elemző politikai állásfoglalások a legtöbb esetben félrevezetik az embert.

 

A Demokratikus Koalíció követeli, hogy Orbán nemzetbiztonsági vizsgálatot indítson Lázár ellen. A DK sajtóközleményét az mti.hu közölte. Ebben Vadai Ágnes kijelenti, hogy az elmúlt hetekben „Lázár János botrányaitól” volt hangos a magyar sajtó. Lázár természetesen hallgat ezekről. Talán azt gondolja, hogy az idő múlásával kialszik a tűz?

 

 

Vadai szerint szaporodnak azok az események, melyek a Lázár személyével kapcsolatban a nemzetbiztonsági kockázatot növelik. Ilyen a Norvég Alap tönkretétele, a magyar-norvég kapcsolat megromlása is. Vadai azt is megemlíti, hogy Lázár saját magának, családtagjainak és barátainak már biztosította az anyagi jólétet. Jogszabályt sértett a lézerblokkolóval, megsértette a szegény embereket. Hozzátehetjük, hogy pedagógusok is beszélhetnének arról, mi a köze Lázárnak a munkaviszonyuk megszűnéséhez.

 

Vadai megemlíti még Lázár 3-23 milliós vadászatait is. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az őszi csehországi vadászatával kapcsolatos szerződést nem a tényleges vásárhelyi tartózkodási helyére címezték, hanem a szülei címére, mert Lázár bejelentett lakása ott van. Persze ehhez mindenkinek joga van. Még Lázárnak is. Mindenesetre furcsa, hogy nem a családja lakhelye az ő bejelentett lakásának a helye. Nem szeret talán a feleségével és gyermekeivel hivatalosan egy helyen lakni?

 

Ne feledjük az elhíresült mondást: …akinek nincs semmije, az annyit is ér. Ehhez az elhíresült mondáshoz kapcsolódik Lázár lelke mélyéből származó megnyilvánulása is: „Azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák legalább ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogyha a kamat és a forint-euro árfolyam az jól alakul a következő években.” Nyilvánvaló, ezzel a kijelentéssel Lázár elismerte, hogy van külföldi bankbetétje. Akkor miért is tépi a száját, hogy haza kell hozni a külföldi bankbetéteket? Miért is ment tárgyalni Olaszországba a svájci bankbetétek sorsáról? Vagy nem is ezért járt ott? Azt hiszem álságos ez az egész politikai cirkusz. Az emberek pofájába röhögve tagad le mindent. S a nép, az az istenadta nép, mint birka béget hozzá. Talán elfeledték, hogy volt már taxis sztrájk? Talán érdemes lenne…

 

Egyébként Lázár, saját fiának a jó partiságáról való vizionálása a legrosszabb emberi tulajdonságok közé tartozik. Ezt nem tanulta, zsigerből jön. A házasság nem kereskedelem, bármennyire is annak tekinti.

 

Hódmezővásárhelyen Lázár úrhatnámsága alatt – és sajnos jelenleg is – a város fejlődése nem cél volt, hanem eszköz. Eszköz arra, hogy a politikai hatalmat minél erőteljesebben megragadja. Nem arra pályázott a város, amire a legnagyobb szükség volt – pl.: esővíz elvezető csatornahálózat kialakítása, munkahelyteremtés, vagy útburkolat felújítás – hanem látványberuházásokra. Olyan pályázatok voltak Lázár számára fontosak, amelyeken biztosan nyer a város pénzt. Nem a célszerűség volt a fontos, hanem a biztos pénznyerés. Ezért vannak katasztrofális állapotban a város útjai, ezért kell büdös, nyitott árokrendszer mellett élni városunk lakóinak, ezért kell a kátyús kerékpárúton tolni a kerékpárt.

 

A politikai szmog, a paraszt Párizs effektus béklyóba zárja a várost. Egy mélyszippantás Szeged levegőjéből talán felébresztené városunk lakóit.

 

Ha körbenézünk a megye városaiban, láthatjuk fejlődésüket. Ki merné azt mondani, hogy nem fejlődött Szentes, Makó vagy Csongrád? Szeged és Mórahalom fejlődése pártját ritkítja. Ha ezekhez a településekhez hasonlítjuk városunk fejlődését, már más a véleményünk. Az esővizet elvezető csatornák nyitottak, büdösek, sártenger veszi körül valamennyit. Éppen úgy, mint száz éve. Nesze neked fejlődés. Az úthálózat katasztrofális állapotban van. Hiába újítottak fel néhány kisforgalmú utat, ha város által működtetett legfogalmasabb útjainkat az enyészet teszi tönkre. A kátyúzás csak rontja helyzetet. A belváros legforgalmasabb útjának lezárásával bedugult a város közlekedése. A rendszeresen autózók naponta több kilométerrel tesznek meg több utat a lezárás miatt. Több káros anyag jut a levegőbe, növelve a rákos megbetegedés kockázatát. De jó hogy „van nekünk” Egészséges Vásárhelyért Programunk.

 

Egy ekkora városnak, mint Hódmezővásárhely szüksége van egy sétálóutcára. De csak akkor, ha az ott élők azt használják. Elég hosszú idő eltelt már azóta, hogy kiderüljön: bizony az emberek nem használják. Ha már megépült, legalább az elkerülőt előbb meg kellet volna építeni. Lázár gondolkodásába a racionalitás nem fér bele. Az ilyen munkálatokra eddig nem lehetett pénzt nyerni Lázár szerint, ami persze nem igaz. Ha megnézzük a megye többi városát, szinte kivétel nélkül minden település ellenzékben volt, mikor megépültek az elkerülő útjaik. Vásárhelyen még kormányzati érában sem tudott megépülni!

 

Lázár látszólag elhagyta városunkat. 2010-es választások után frakcióvezető, majd államtitkár lett. Hódmezővásárhelyen évtizedek óta csütörtökönként tartották a közgyűlést, de Lázár elérte, hogy péntekre kerüljön át, mert egyébként budapesti munkája miatt nem tud részt venni rajta. Azóta is ott ül a trónon a városháza dísztermében és gyakorlatilag ő vezeti az ülést és nem Almási István polgármester. Mindezt Lázár teljesen természetesnek tartja. A helyi városvezetés meg sem kísérelte ezt a helyzetet megoldani. A város első embere a polgármester. Így rendelkezik az önkormányzati törvény is. Azonban Vásárhely ezek szerint a törvény felett áll.

 

A harmadik Orbán kormányban azonban Lázárnak miniszteri szék jutott, így már többször hiányzott a képviselőtestületi ülésről. „Micsoda felelőtlenség!” Mi lesz velünk emberek? Lefolyik így a víz a Tiszán?

 

Most, hogy Lázár már gyakorlatilag az egész országot felügyeli, majd mindenki megtapasztalja a minőségi átalakulást. Mára már újraosztotta Lázár a dohánypiacot, a földet, most már fővárosi pénzek is Vásárhelyre jönnek. Ez nekünk, vásárhelyi embereknek akár jó is lehetne, csak azt nem értem miért a tarm-trainre költi a város, ahelyett, hogy a nyitott büdös csatornákat fedné le a pénzből, vagy éppen a főbb útvonalakat újíttatná fel. De ha a meglévő kerékpárutak felújítását tűzné ki célul, azért se haragudna senki. E helyett ott épül kerékpárút, ahol naponta 15 kerékpár és három autó megy keresztül az utcán. Miért, mert erre lehetett pénzt nyerni. A cél a pénz megnyerése, és nem a célszerűség.

 

Ha már a tram-traint említettük érdemes megjegyezni, hogy a portfolio.hu közlése szerint: A tanulmány kitér arra is, hogy ha az üzemeltetőnek pályahasználati díjat kell fizetnie, mind a két városban, mind a köztes vasúti pályán, a projekt pénzügyileg nem fenntartható. Az optimista számítások – melyek már 2015-ben működőnek tekintik a tram-train vonalat – szerint még 2042-ben is 138 millió forintos veszteséggel üzemelne a Szeged-Hódmezővásárhely villamos, így a pályahasználati díjaktól való mentesülés szükséges a megvalósításhoz.” Kell még ennél nagyobb bizonyíték arra, hogy Lázárt nem az ésszerűség, a racionalitás vezérli? Szeged, persze örül, hiszen sokkal olcsóbban jut egy korszerű, de értelmetlen beruházáshoz, mintha csak egyedül pályázna. Arról nem is beszélve, hogy a szocialista Botka László, Szeged polgármestere a Fidesz pénzcsapjait nyitja meg, ami hatalmas politikai tőkét jelent számára.

(A portfolio.hu oldalon megjelent cikket teljes terjedelemben csak akkor tudja elolvasni, ha a következő linket a Google keresőbe bemásolja – szerkesztőség)

http://www.portfolio.hu/ingatlan/infrastruktura/igy_epulhet_villamos_lazar_szulovarosaban.200114.html

 

Ha eltekintünk a várható hatalmas pénzügyi veszteségtől, még mindig marad egy probléma a tram-tarin megépítésével kapcsolatosan. Az idősebb vásárhelyi embereknek – Lázár János nem tartozik ide – pontos emlékképeik lehetnek a szocialista éra lakásépítési programjáról. Áldozatul esett a belváros (Oldalkosár, Lehel, Andrássy) utcáinak szinte valamennyi háza. Persze volt közöttük valóban bontásra ítélhető. Azonban rengeteg kiváló állapotú ház, melyek valódi remekművek voltak. Helyettük felépült a panelrengeteg. Tagadhatatlan, hogy sok embernek adott otthont, de mára már a negatívumok is látszanak. Most az Ady Endre utcán található villák jutnak erre a sorsra, ha megépül a tram-train. Az utcában található platánsorról nem is beszélve.

 

Ebben az országban, ebben a városban az embereknek soha nincs beleszólásuk a saját életükbe, jövőjükbe. Polgártársaim! Jó ez így nektek? Csak a pénz dominál, legyen az új beruházás, vállalkozás indítása, termékrendelés, bármi egyéb. A lényeg, ki tud többet visszafizetni a megrendelőnek, vagy a megrendelő irányítóinak a saját zsebébe. Uniós, vagy magyar forrás, saját önkormányzati beruházás, mindegy, hiszen a végeredmény ugyanaz. Közben munkahelyek szűnnek meg, pedagógusokat, önkormányzati dolgozókat rúgnak ki. Az élet nem ér semmit.

 

Azért nyugodjunk meg egy kicsit, és élvezzük az életet. Sokkal jobban élünk, mint négy év múlva fogunk. Ne legyenek kétségeink. A magyar átlagembert nem védi semmi, legfőképpen a törvény nem. A lex törvényalkotás a legaljasabb cselekedet, melyet a politika elkövethet. Manapság ez a módi. Miért nem szabályozták még mindig a pártfinanszírozást? Miért nem bűn, ha a pályázatokon elnyert pénz visszaszivárog a pártok finanszírozására?

 

Lázár fejlődik. Eddig egy város volt az ellensége, most egy egész ország ellen vív harcot. Igaz, hogy főnöke is szabadságharcos, igazi Che Gevara. Csak a szabadság félreértelmezése ülte meg az emberek gyomrát. Egy dolog van, ami Lázár János számára állandó, a bosszúállás.

 

Az Origó kirúgott és felmondott szerkesztői, dolgozói elmesélhetnék távozásuk okát, nyilván további fejek hullanának porba. Egyszerűen hihetetlen, hogy mindez megtörténhetett. Lázár utazott, számolatlanul szórta a pénzt a luxusszállásra, kiderült, majd kifizette saját zsebből. Ha egy kisvárosi köztisztviselő elsikkaszt ezer forintot, de később megtéríti, attól még a bűncselekményt elkövette, és felelősségre is vonják. Lázárt nem. Persze Lázár mindezt kétféleképpen magyarázta. Az utolsó verzió szerint nem szeretné elárulni tárgyalópartnerei kilétét. A pénz megtérülésével még nem válik meg nem történté az esemény. Az MSZP Országos Központja által kiadott közlemény is leszögezi: „Ha politikai okokból az Origo eltekintene a Lázár-ügy felgöngyölítésétől, az MSZP folytatja a számonkérést és ragaszkodik a közérdekű adatok nyilvánosságra hozásához. Az ugyanis, hogy Lázár kirúgatta a kétmilliós hotelszámláiról író portál főszerkesztőjét, még nem változtat a tényeken: a magyar embereknek joguk van tudni, miért és mire költötte Lázár az adófizetők forintjait külföldi utazásai során. Mi van a zsebből előhúzott kétmillió forint mögött?”

 

És itt van az egyik legújabb, bár ez sem mai történet. Háromszor is elutazott kíséretével a tengerparti Vallauris Golfe-Juanba, amely a híres-nevezetes Cannes tőszomszédságában található a Földközi-tenger partján – tudta meg a Blikk közérdekű adatigénylés során a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivataltól, amikor is kikérték Lázár 2006 és 2012 közötti polgármesteri útjait.  Lázárék vélhetően összekötötték a kellemest a hasznossal, mert valamennyi alkalommal strandszezonban látogattak el a régi testvérvárosukba, kétszer június-július táján, egyszer pedig augusztusban. Vajon vittek magukkal fürdőruhát is?

 

De említhetnénk a PPP-s beruházások áldozatát a Balog Imsi Sportcsarnokot, melynek kivitelezője a K’-Art Kft. csődbement, de nem a rossz gazdálkodás miatt. Bírósági ítélet bizonyítja, hogy a K’-Art mindenben a szerződés szerint járt el. 2012 júniusában a K’-Art Tulajdonos ügyvezetője a következő közleményt jelentette meg: „Cégünk a K’-Art Építész Stúdió Kft. ismételten jogerősen pert nyert a Szegedi Ítélőtábla előtt a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata ellen a Balogh Imsi Sportcsarnok üzemeltetéséhez kapcsolódóan. A bíróság megállapította, hogy a K’-Art Építész Stúdió Kft. nem szegte meg a felek között fennálló szolgáltatási szerződést, és kimondta, hogy az Önkormányzat felmondása érvénytelen volt. Ezért a bíróság kötelezte az Önkormányzatot az elmaradt szolgáltatási díjak és kamatai, valamint a perköltség megfizetésére. Az Ítélőtábla megállapította, hogy semmiféle túlárazás nem történt, a Megyei Jogú Város jogi álláspontja megalapozatlan, cégünk mindenben a szerződésnek és jogszabálynak megfelelően járt el. Üdvözöljük és várjuk az Önkormányzat és a Minisztérium azon döntését, hogy végre a vitára pont kerülhet és a csarnokot át tudjuk adni a város sportszerető közösségének. Kendi Imre, a K’-Art Építész Stúdió Kft ügyvezetője.” A pont azóta sem került a végére, de erről nem a K’Art Kft. tehet.

 

De a Ginkgo Hotel körüli herce-hurca – mely szomorú véget ért – is nagy felháborodást okozott a városban, nem beszélve a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola régi épületének az eladásáról. Ez az épület a pornó bizniszben is érdekelt Generálmédia Kft. tulajdona lett, de azonnal felszámolás alá is került a cég. A tulajdonos H. Jánost egyébként rendőrök vitték el. H. Endre – H. János testvére – már akkor hónapok óta külföldön tartózkodott. A Generálmédia egyébként Portik Tamás családi érdekeltségébe tartozott. Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere akkor úgy nyilatkozott: vállalja a közgyűlési döntést, amelynek ő volt az előterjesztője. A szerződésben foglaltak nem teljesültek maradéktalanul, így az eredeti állapotot kellet volna visszaállítani. Ez nem történt meg. A város elveszítette a belterület 12168 hrsz. alatti 3933 m2 nagyságú Hódmezővásárhely, Vöröskereszt utca 5. szám alatti ingatlant. Ezért Lázár vállalta a felelősséget.


Érdekes dolgok történtek a város körfogalmainak kialakítás a során is. A különböző híradásokban egymásnak ellentmondó pályázati és kivitelezési összegek szerepeltek, amelyek köszönőviszonyban sem voltak a város honlapján megjelent szerződésekben szereplő számokkal. Ki ellenőrizhetné ezeket tételesen? Erről többször is írt a Vásárhelyi Füzetek, mely a város egyetlen közéleti lapja volt akkor.

 

Az sem mellékes, hogy az Állami Számvevőszék ellenőrzése során több problémát is talált Hódmezővásárhely gazdálkodásában az elmúlt években. Abban az időben még Lázár János volt a polgármester. Aki veszi a fáradtságot tanulmányozhatja. A jelentés megállapítja például, „A folyószámlahitel folyamatosan nő, a likviditás egyre rosszabb. Felkészültség a szabályozottság és szervezettség tekintetében a város nem eredményes. Nem tették közzé a szerződések 30%-át a felhalmozási támogatások 60%-át, továbbá a működési támogatások megvalósítási helyét. Kockázatminősítés: magas, nem nyújtnak elegendő védelmet a hibákkal szemben.”


Természetesen a következő ÁSZ jelentés sem kedvezőbb, de ezzel nem foglalkozott Lázár. Úgy gondolta, majd Orbán Viktor megvédi. Így is történt, csak éppen mára Lázár János Orbán fejére mászott.

 

Ne felejtsük ki a Welt 2000 Kft. ügyét sem, amely szintén halálesettel végződött. Minden esethez valamilyen módon köthető Lázár János. A véletlenek sorozatáról van szó? A kérdés költői ne is válaszoljon rá senki, hisz a lényeget mindenki érti.

 

A médiumok nekiestek Lázár Jánosnak. Ez nem véletlen. Személye folyamatosan keresi a konfliktus, mert a gonosz ő maga. Ezt tudják a Fideszben is, csak a leállítása nehéz, mert akkor a Fidesznek kellene önmagával szembenéznie, ami Orbánnak olyannyira nehezére esik, hogy nem is képes rá.

 

– krupi –

Utoljára frissítve: 2014-06-30 20:52:19

További híreink
A kíváncsi falusi gyerek
A kíváncsi falusi gyerek még a fenekén hordja a tojáshéjat.
2015-01-12 21:52:13, Hírek, Publicisztika Bővebben
Miért hagytuk, hogy így legyen?
…hallottuk egykor az Illés együttestől. Napjainkban ez a kérdés jobban aktuális, mint bármikor.
2014-12-17 20:58:46, Hírek, Publicisztika Bővebben
Lázár: ha ön nem beszari ember…
Lázár János polgármesterként pornóoldalakon ajánlotta Hódmezővásárhely gazdasági és kulturális értékeit. Lázár nem beszari, de egy képviselőtársát annak tekintette, mivel...
2014-10-28 16:00:07, Hírek, Publicisztika Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>