. Ma Andrea napja van.
Makót is a Fidesz teszi tönkre?
2015-05-23 19:33:48
Makót is a Fidesz teszi tönkre?

Makót is a Fidesz teszi tönkre?

Most új szelek fújdogálnak Makó utcáin. A költő után szabadon: Makóra beszökött a Fidesz. Most rakja le parancsuralmi rendszerének alapjait.

 

Ha volt valami jó Makón, az az volt, hogy a Fidesz eddig nem tudott hatalomhoz jutni. Lázár János ezt is elérte. Addig verte Orbán fejét, míg nem kapott elég pénzt arra, hogy a makói emberek gondolatait eltérítve megvegye aprópénzen őket.

 

Dr. Buzás Péter elvesztette a választást, csak a megyei önkormányzatba került be. Ne firtassuk most ennek okát, mert ez most nem fontos. A makói emberek úgyis rájönnek, hogy Lázár nagyon átverte őket.

 

A fiatalok már rájöttek. Ők jobban érzik a felelősség súlyát. Igen. Ez is azt bizonyítja, hogy van kire bízni a jövőt, csak helyesen kell dönteni.

 

„Makónak 1999 óta van, pontosabban VOLT diákönkormányzata.” – írja nyílt levelében Papp Zsanett egykori diákpolgármester. Levelét Farkas Éva Erzsébet Makó jelenlegi polgármesterének címezte. Farkas Éva Erzsébet természetesen válaszolt a levélre. Kétségtelen, kissé epésre sikeredett a válasz, de ahogy a mondás tartja: Bolond lyukból bolond szél fúj.

 

Zsanett szerint a jelenlegi városvezetés elhanyagolja a fiatalokat, nem nyújt nekik segítséget, nem kapnak lehetőséget az önmegvalósításukhoz. Következzék egy rövid idézet Zsanett leveléből: „Egy idő után, amikor ifjúsági találkozóra vagy képzésre mentünk, már tőlünk akartak ötletet meríteni más városok fiataljai. Eljöttek Makóra. Volt, aki csak azért, hogy megnézze a klubbot és azt, hogyan dolgozunk. Engem több rendezvényre meghívtak, hogy beszéljek arról, hogyan értük el mindazt, amink van. Ezek közül volt olyan rendezvény, amit a minisztérium szervezett. (Ezt csak azért említem meg, hogy érezze mindenki a súlyát annak, hogy mennyire elismert volt a munkánk.) Komoly szerepünk volt abban, hogy Makó kiérdemelte Az Év Új Nemzedék Települése címet. A legtöbben mindig azt kérdezték, hogyan értük el, hogy a városvezetés, a polgármester komolyan vegyen bennünket. Konkrétan? Sehogy. A város vezetőinek szüksége van arra, hogy tudja, mit akarnak a fiatalok. De ahhoz, hogy együtt tudjanak dolgozni komolyan is kell venni őket. Mi megkaptuk ezt a figyelmet, segítséget és minden munkánk után az elismerést és a köszönetet. Ez volt a legnagyobb különbség más városokhoz képest. Évek alatt talán 1-2 olyan ifjúsági önkormányzatról hallottam, akiknek ez megadatott.”

 

A levélből világosan kiderül, hogy a jelenlegi polgármester Farkas Éva Erzsébet nem figyel a fiatalokra. Nem fontos számára a véleményük, nem segíti őket terveik megvalósításában, de ösztönzést sem kapnak.

 

Farkas Éva Erzsébet válaszlevelében próbálta széppé varázsolni eddigi tevékenységét, de ez nem sikerült. Mint pedagógus, igazgató megszokta, hogy utasít és számon kér. A Fidesz csónakjába csak úgy kerülhetett be, ha bizonyítja elkötelezettségét Lázár János felé. Jó tanulóként elfogadta feljebbvalójának összes utasítását, és kellő anyagi támogatással győzött a választáson. Most már Lázár diktálja a tempót, Lázár dönt minden kérdésben.

 

Mióta Lázár betette lábát Makóra, a város elvesztette kórházát, elvesztette víziközmű szolgáltatóját, most a fiatalok vannak soron. Talán a klub léte is veszélyben van?

 

Farkas Éva válaszlevelében szót ejt ingyenes karácsonyfáról, a Bursa Hungarica pályázati lehetőségről, a Makón első ízben megrendezett Busójárásról, húsvéti tojásfa állításról, rendhagyó történelem óráról, stb. A makói fiatalok klubjának sorsáról, fejlődésének lehetőségeiről, az általuk szervezett programok támogatásáról, jövőképük megvalósításának lehetőségeiről azonban egy szót sem ejtett. Nyilván ez nem véletlen. Ahogy Orbánnak nem jó a tanult ifjúság, úgy Farkas Évának sem kellenek az okos, önszerveződésre alkalmas makói fiatalok.

 

A polgármester asszony válaszlevelében kitért egy olyan témára is, melyet Papp Zsanett nem említett nyílt levelében. Nyílván azért nem, mert ilyen probléma nem áll fenn. Farkas Éva szerint a makói fiatalokat manipulálják, és politikai célra használják fel. Farkas Éva szerint Mucsi Tamás a Demokratikus Koalíció 4. sz. Evk elnöke szervezi a fiatalokat, és politikai céljaira használja őket. Megkérdeztük Mucsi Tamást, mi a véleménye a polgármester asszony kijelentéséről. Először nem akart nyilatkozni, mert nem tartja helyesnek, hogy mint a klub vezetője reagáljon igaztalan kijelentésekre. Aztán a fiatalok érdekében mégis tájékoztatta szerkesztőségünket röviden.

 

„A Papp Zsanett vezette diákönkormányzat 2010-ben kereste meg az akkori városvezetést azzal, hogy szeretnének egy ifjúsági klubbot létrehozni. A városvezetés konstruktívnak bizonyult, olyannyira, hogy meghirdették az ifjúsági klubvezető állást. A beérkezett pályázatokat szakmai kompetenciák alapján szétválogatták, a döntést pedig az akkori diáktestületre bízták. Ők engem választottak. Az ifi klubbot 2010. augusztus 31-én adtuk át. Először részmunkaidőben, majd a nagy igényre való tekintettel teljes munkaidőben láttam el a feladatot. Az első néhány hónapban több mint 500-an regisztráltak, hogy a klub tagjai kívánnak lenni.

A diákönkormányzat működését ezek után a "nagy" önkormányzat mintájára alakítottuk át. A fiatalok javaslatokat, döntéseket hoztak. Már ekkor megfogalmazódott, hogy egy komolyabb felszereltségű, nagyobb helyre van szükség. 2012-ben egyesületet hoztunk létre a cél érdekében. Az új klub részleteit a fiatalok javaslata alapján dolgoztuk ki. Végül megnyertük a pályázatot és 2014-ben át tudtuk adni a helyet, ami több volt, mint ifjúsági klub. Ez egy többgenerációs közösségi tér. Jelenleg a baba klubtól kezdve a táncpróbákig minden korosztálynak helyet biztosít és természetesen az épületen belül működik az ifjúsági klub is.

A projekt megkezdésekor mindenki belátta, hogy ez egy olyan szakfeladat, mely nem gazdasági alapokon nyugszik, de a fiatalok biztonsága és itthon tartása érdekében kiemelten fontos. Tehát nem profitorieántált, vállalkozási tevékenységet nem folytat az üzemeltető egyesület. Azonban belátható, fontos helyet biztosítani a civileknek és fontos cél, hogy a fiataljaink biztonságban szórakozzanak, ne kocsmában szocializálódjanak. Természetesen a klub működését számos találkozó, program, karitatív tevékenység kísérte, melyek a jelenlegi likviditási problémák következtében elmaradoztak.”

 

Bizonyságul néhány link, mely a klub eddigi életét mutatja be:

 

- link

- link

- link

- link

- link

- link

 

Papp Zsanett egykori diákpolgármester Farkas Éva levelét nem hagyta válasz nélkül. Rövid nyílt válaszlevelet küldött. A következő idézet tisztelettel megvilágítja a polgármester asszony álszent válaszát és egyben mindennél többet elmond a városban élő fiatalok igazi problémájáról: Tisztelettel köszönöm a részletes programismertetést. Ezen programok java része már régóta működött a városban. Én nem azokat a rendezvényeket hiányoltam, melyeket fiataloknak szerveznek, hanem azokat, melyeket a fiatalok szerveznek.”

 

Végezetül még egy fontos mondat Farkas Éva Erzsébet leveléből: „Polgármesterként és pedagógusként azt kérem, hogy a makói fiatalokat és diákokat ne használják politikai statisztaként.” Rajtuk kívül a választások előtt és után senki sem használta politikai statisztaként a fiatalokat.

 

– krupi –

Utoljára frissítve: 2015-05-23 20:14:59

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>