. Ma Márk napja van.
Aforizmákról a zeneszobában
2015-01-14 22:16:15
Aforizmákról a zeneszobában

Aforizmákról a zeneszobában

A Kárász József Irodalmi Kör fényesi Tóth János vezetésével nyitni szeretne. E gondolat a mai nappal elérkezett a megvalósításhoz. Kárász Józsefnek a társaság névadójának, egyik kötetének a címe Családi tűzhely, melyet az előadássorozat megjelölésére választott fényesi Tóth János.

 

Az első előadás az aforizmákról szólt. Dani Imre költő, dalszerző egyik legújabb kötete éppen aforizmákkal van tele. Ki ismerné jobban az aforizmákat, mint ő maga.

 

Dani Imre több helyről idézte az aforizmák értelmezését. Ő egyikkel sem értett maradéktalanul egyet, mert hiányolta a megfogalmazásokból az iróniát.

 

Az előadó szakított a hagyományos előadások stílusával. Nem magasröptű gondolatokat ismertetett, hanem folyamatosan megszólította, provokálta, bíztatta a hallgatóságot. A megjelentek vették a lapot, és válaszoltak az előadó kérdéseire, többször beleszóltak az előadásba, kinyilvánították a véleményüket. Igazi tűzhely melletti beszélgetés keveredett, melyet Dani Imre végig kontrollált. Az aforizmákat négy témához (szeretet, hit, művészet, szabadság) kapcsolta előadásában, melynek végére már mindenki biztos volt abban, hogy egy igen tartalmas, értékekkel és érzelmekkel teli előadáson vett részt.

 

Dani Imre aforizmáiból idézzünk most fel néhányat, melyek az est egyik témájához, a hithez kapcsolódnak:

 

- Istennek nincs szüksége arra, hogy dicsőítsék, elég lenne, ha engedelmeskednének neki.

- Emberi mércével mérve Isten törvényen kívüli.

- Az erkölcs válogathat a hitben, de a hit nem válogathat az erkölcsben.

- Az ember mindig megpróbálja minősíteni a hitet, bár a hit sosem minősíti az embert.

- A magukat ma hívőknek vallók jelentős része számára a vallás lelki viharkabát, másoknak divatos köpeny, és csak keveseknek belső pajzs.

- A hit a lélek orvossága, de nem csodaszere.

 

Az előadáson készült képeket megtekintheti ITT.

 

– krupi –

Utoljára frissítve: 2015-01-16 08:48:47

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Kultúra Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csap...
Bővebben >>